Σellas Clinicals: Επενδυση στην βιοτεχνολογια

Η Σellas Clinicals, πολυεθνική εταιρεία με έδρα στη Ζυρίχη και κέντρο δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια στον τομέα της βιοτεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Ο Δρ Άγγελος Στεργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας σημείωσε:

«Προχωράμε με γρήγορα αλλά και σταθερά βήματα στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου έχοντας υπερκεράσει τους αρχικούς μας στόχους. Η τεχνογνωσία μας, η ύπαρξη ενός άρτια καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα καθώς και οι διεθνείς μας συνεργασίες αποτελούν το όχημα για την επιτυχία των στόχων μας, με όραμα τη δημιουργία ενός πρότυπου βιοτεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα (Βiotechnology Park).

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκοσμίως, πρόκειται για μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας να έχει ενεργό παρουσία σε αυτή.»

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτη φάση σε επένδυση συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στον τομέα της ανάπτυξης κλινικών μελετών στην χώρα μας με ελπιδοφόρα αποτελέσματα ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος της επένδυσης στα 16,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το επενδυτικό πλάνο που ανακοινώθηκε προβλέπει σε πρώτο επίπεδο την συμμετοχή στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μη επεμβατικών ιατρικών συσκευών (medical devices) οι οποίες αφορούν παθήσεις του νευρικού συστήματος και ειδικότερα, την επιληψία, κατάθλιψη, ημικρανία και τον χρόνιο πόνο.

Το δεύτερο επίπεδο προβλέπει την ανάπτυξη 3 μορίων τα οποία έχει επιλέξει η Συμβουλευτική Επιτροπή Kλινικών Θεμάτων της Σellas (clinical advisory board) σε φάση Ι και ΙΙ και στη συνέχεια την πώλησή τους (out- license) σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα μόρια αυτά αφορούν νευρολογικές και ογκολογικές παθήσεις.

Η Σellas Clinicals έχει ήδη ξεκινήσει την φάση ανάπτυξης της δικής της καινοτόμου ιατρικής συσκευής (neuromodulation device) και η εταιρεία ευελπιστεί, με το πέρας επιτυχημένων κλινικών μελετών, στην πώληση του προϊόντος έως το 2014-2015. Τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων με βάση τις προβλεπόμενες πωλήσεις μεταξύ 2015-2017 υπολογίζονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο Δρ Πέτρος Δανιάς, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts και Iατρικός Διευθυντής της Σellas Clinicals επεσήμανε: «Το εγχείρημα της Σellas είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, ωστόσο το παράδειγμα αντίστοιχων εταιρειών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνει το δρόμο.

Είναι ένα σημαντικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα αλλά και την ελληνική οικονομία καθώς προάγει υπερσύγχρονες τεχνολογίες, ιατρική εξειδίκευση και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το μέλλον της ιατρικής βρίσκεται στην ανάπτυξη καινοτόμων μορίων και μη επεμβατικών ιατρικών συσκευών και μηχανημάτων και η Σellas θα είναι παρούσα στις εξελίξεις».

Cretan Herbal Chem: Χτυπησε φλεβα χρυσου με τα βοτανα της Κρητης

Πριν καν συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, η εταιρεία Cretan Herbal Chem εξάγει, ήδη, το 50% της παραγωγής της. Ετοιμάζει μια πλήρη σειρά καλλυντικών με βάση βότανα της μεγαλονήσου για λογαριασμό αυστραλιανής εταιρείας, ενώ συνεργάζεται ή συζητάει τη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες από τη Σκανδιναβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Φεύγοντας για οικονομικές σπουδές στις ΗΠΑ, ο Β. Καστρινάκης βρέθηκε στη συνέχεια να σπουδάζει υπολογιστές και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως στέλεχος εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Συνειδητοποίησε την επιχειρηματική ευκαιρία που βρισκόταν κρυμμένη στα βότανα της Κρήτης όταν ο διευθυντής μιας νορβηγικής φαρμακοβιομηχανίας του είπε πως έψαχνε εκχύλισμα αγκινάρας. «Το χρησιμοποιούν σε χάπια που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και με ρώτησε γιατί δεν το παράγουμε στην Ελλάδα».

Η ιδέα ενισχύθηκε από τα όσα άκουγε να παρουσιάζουν γνωστοί έλληνες και ξένοι καθηγητές, οι οποίοι μετείχαν σε διεθνή συνέδρια που οργανώνονταν στα Χανιά, στο συνεδριακό κέντρο όπου δούλευε τα τελευταία χρόνια. Ο κύβος για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής ερρίφθη μετά από επαφές με παραγωγούς της Κρήτης που δήλωναν έτοιμοι να στηρίξουν την καλλιέργεια βοτάνων, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία μεγάλο μέρος των πρώτων υλών.

Η επένδυση έφθασε τα 2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 419.000 ευρώ προήλθαν από επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Ομως, η εταιρεία πήρε εξαρχής γεύση της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Χρειαστήκαμε έναν χρόνο για τη δημιουργία της μονάδας και δύο χρόνια για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας. Σκεφτείτε ότι, επειδή το αντικείμενό μας δεν είναι συνηθισμένο, δεν ήξεραν σε ποια κατηγορία επιχειρήσεων να μας κατατάξουν. Και μας κατέταξαν τελικά στην κατηγορία Βυρσοδεψεία-Βαφεία...» λέει ο Β. Καστρινάκης.

Στους ελάχιστους μήνες που λειτουργεί, η Cretan Herbal Chem προμηθεύει -ήδη- με εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια βοτάνων γνωστές ελληνικές εταιρείες αλλά και εταιρείες στη Σκανδιναβία και την Αυστραλία, ενώ διαπραγματεύεται συμφωνίες με εταιρείες της Βόρειας Αμερικής. Εταιρεία της Αυστραλίας, που ελέγχει μεγάλο αριθμό φαρμακείων σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, απευθύνθηκε στον Β. Καστρινάκη, ρωτώντας τον αν μπορεί η εταιρεία του να δημιουργήσει μια πλήρη σειρά καλλυντικών με βάση εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια από βότανα της Κρήτης.

«Η σειρά καλλυντικών έχει την εμπορική ονομασία 25Α (από το γεωγραφικό μήκος όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, στο Ηράκλειο), είναι ήδη έτοιμα τα προϊόντα για τα μαλλιά και την περιποίηση σώματος, ενώ η σειρά θα ολοκληρωθεί εντός του 2011. Τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν με αυτό το εμπορικό σήμα στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και στον υπόλοιπο κόσμο. Ηδη, κυκλοφορούν πιλοτικά σε επιλεγμένα ελληνικά φαρμακεία» λέει ο Β. Καστρινάκης.

Με όπλο τα εκχυλίσματα βοτάνων της μεγαλονήσου, η Cretan Herbal Chem δημιούργησε μεταξύ άλλων μια σειρά προϊόντων που προορίζονται για διεθνή καριέρα. Ετσι, μεταξύ άλλων, δημιούργησε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά με βάση εκχυλίσματα τσουκνίδας και λάππας, μαλακτική κρέμα μαλλιών με μάραθο και αχιλλέα (σ.σ.: πρόκειται για σπάνιο βότανο), αφρόλουτρο με μελισσόχορτο και μαντζουράνα και αντηλιακά με βάση συνδυασμούς εκχυλισμάτων από πεύκο, φασκόμηλο και κόκκινο σταφύλι.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα προϊόντα αναπτύχθηκαν με ελληνική τεχνογνωσία, σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας Φυτικών Προϊόντων, με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλη Ρούσση. Η Cretan Herbal Chem συζητάει ήδη με σουηδική φαρμακοβιομηχανία, η οποία ενδιαφέρεται να παραγάγει τσίχλες με βάση εκχύλισμα ενός από τα πιο γνωστά βότανα της Κρήτης, του έρωντα (δίκταμου). Ταυτόχρονα, η κρητική εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός πρωτοποριακού εντομοαπωθητικού σε μορφή ταμπλέτας, το οποίο δεν θα απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει.

Η Ruth Padel, τρισεγγονη του Καρολου Δαρβινου στην Eldrug και στο Επιστημονικο Παρκο Πατρων

Το Διεπιστημονικό 13ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Μαΐου, 2012 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με κεντρικούς ομιλητές τον Κλεομένη Μπάρλο, Καθηγητή Χημείας, τον Δημήτρη Νανόπουλο, Καθηγητή Φυσικής και την Ruth Padel, ποιήτρια και συγγραφέα, τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου. Η διακεκριμένη συγγραφέας επισκέφθηκε την Eldrug στις 10 Μαΐου 2012 και ξεναγήθηκε στους εργαστηριακούς χώρους του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Η ξενάγηση έγινε από τον Καθηγητή Χημείας, κ. Γιάννη Ματσούκα και από τον Γενικό Διευθυντή του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, κ. Γεράσιμο Μεντζελόπουλο. Η Ruth Padel εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το σπουδαίο ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο, που πραγματοποιείται στην Eldrug και στις άλλες μονάδες του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

Ο τίτλος της ομιλίας της Ruth Padel, που έγινε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012, ήταν “Δαρβίνος: Μια ζωή σε ποιήματα” (“Darwin: ALifeinpoems”) και αναφέρθηκε στην σύνδεση που υπάρχει μεταξύ Ποίησης και Επιστήμης με επίκεντρο τον Δαρβίνο. Το έργο της είναι επηρεασμένο από τον θεμελιωτή της εξελικτικής θεωρίας και προπάππο της Κάρολο Δαρβίνο. Η Ruth Padel με σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό, είναι φιλέλληνας και η ομιλία της ήταν στην ελληνική γλώσσα.

H2O: Η γαλαζια βιοτεχνολογια

Το νερό, που καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, είναι μια τεράστια πηγή ζωής. Εκατομμύρια είδη μικροοργανισμών δημιουργούν μια βιοποικιλότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη της στεριάς. Σκεφτείτε ότι για κάθε νέο είδος ζωής που αναγνωρίζεται άλλα τέσσερα είδη παραμένουν άγνωστα. Τι σχέση, όμως, έχουν όλα αυτά με το κυνήγι της νεότητας; «Η ανακάλυψη των μοναδικών ιδιοτήτων που έχουν κάποια συστατικά υδάτινης προέλευσης θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές ανάγκες ομορφιάς των ανθρώπων», επισημαίνει ο διεθνής επιστημονικός διευθυντής της L’Oréal, Jacques Leclaire. Για παράδειγμα, ο μικροοργανισμός P. Antarctica, που βρίσκεται στην Ανταρκτική, έχει την εκπληκτική ιδιότητα να διατηρεί τα αποθέματα νερού του, παραμένοντας έτσι προστατευμένος από τη χαμηλή θερμοκρασία. Το εκχύλισμα αυτού του μικροοργανισμού έχει εισαχθεί σε ένα ενυδατικό serum νύχτας, το οποίο βοηθά την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της.

Κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, σε βάθη μεγαλύτερα και από το ύψος του όρους Έβερεστ, όπου οι συνθήκες ζωής είναι εξαιρετικά αντίξοες, υπάρχει ένα παράλληλο οικοσύστημα. Εκτιμάται ότι στους ωκεανούς ζουν ένα δισεκατομμύριο διαφορετικά είδη μικροοργανισμών. Οι μελέτες είναι ακόμα στην αρχή, κι όμως μια oμάδα μικροοργανισμών και θαλάσσιων βοτάνων φαίνεται ότι κάνει θαύματα και προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στην επιδερμίδα, όσον αφορά την αντοχή, τη σύσφιγξη, την αντιγήρανση, την ενυδάτωση.

Η λίστα με τις εταιρείες καλλυντικών που βασίζουν την τεχνολογία τους στο νερό από ιαματικές πηγές δεν είναι μικρή. Για παράδειγμα, το ιαματικό νερό της La Roche-Posay είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία σεληνίου, το οποίο αυξάνει την άμυνα της επιδερμίδας κατά των ελευθέρων ριζών. Άλλη περίπτωση είναι εκείνη του ιαματικού νερού της Αvène, του οποίου η σύσταση δεν έχει ακόμα αποκαλύψει όλα της τα μυστικά παρά τα 30 χρόνια συστηματικών ερευνών. Πάντως, οι ευεργετικές, καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές ιδιότητές του είναι παγκοσμίως φημισμένες. Τα 17 μέταλλα και τα 13 ιχνοστοιχεία του ιαματικού νερού της πηγής Lucas αποτελούν τη βάση όλων των προϊόντων της εταιρείας Vichy. Σύμφωνα με κλινικές και βιοχημικές μελέτες, καταπραΰνει την επιδερμίδα και διεγείρει την άμυνά της. Όσον αφορά το Plankton Thermal, που εμπλουτίζει τα προϊόντα της Βiotherm, αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους στις ιαματικές πηγές Molitg-les-Bains των γαλλικών Πυρηναίων. Μάλιστα, το 2000, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford, η Biotherm ανακάλυψε ότι το Αγνό Plankton Thermal έχει την ικανότητα να διεγείρει το ένζυμο που «δίνει ζωή» στην επιδερμίδα, για να ενδυναμώνει τη φυσική της άμυνα.

Ένα μοναδικό φαινόμενο στον πλανήτη είναι η Νεκρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, το νερό της με τα 21 διαφορετικά μέταλλα (Dead Sea minerals) και τις πρωτεΐνες ενισχύει το δέρμα κατά της γήρανσης, ενώ τα πλούσια αποθέματα σε οργανικά υπολείμματα φυκιών ενυδατώνουν, συσφίγγουν, αναζωογονούν. Και αυτές δεν είναι οι μόνες ευεργετικές του ιδιότητες. Το νερό της Nεκράς Θάλασσας θεραπεύει και δερματολογικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή κ.λπ. Μερικά από τα σημαντικότερα Dead Sea minerals είναι το βρόμιο, το ιώδιο, το ποτάσιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το βόριο και ο ψευδάργυρος.